Kryddersnaps

jule snaps Julesnaps - kryddersnaps

Der er efterhånden blevet flere og flere der forsøger sig med at lave deres egen kryddersnaps.
Her i juletiden er det oplagt at lave en julesnaps til julebordet eller julefrokosten.
Du behøver ikke at bruge en snaps til at lave kryddersnaps, en vodka kan også bruges, f.eks. Brøndum.
Du hælder alle ingredienserne i et syltetøjsglas eller et patentglas og lader det trække.
Derefter sir/ filtrerer (brug et kaffefilter) du den færdige
essens ned i en flot karaffel eller en anden flaske.
Her er foreløbig mere end 20 eksempler på gode snapse.

- udskriv opskrifterne -

Jule snaps   Brug julens krydderier
Til min egen julesnaps bruger jeg:
2- 3 tørrede anis, 1-2 kanelstang, lidt peberkorn, en lille håndfuld nelliker og en mandarin el. lign der er stukket huller i med en gaffel.
Overhældes med ca en halv flaske vodka el snaps. Trækker i 14 dage. Skal fortyndes.
Rigtig god til silden.

Julesnaps
1/2 fl. vodka, 1 stang vanille, 30 stk. hugget sukker, ca 40 kaffebønner og 1 appelsin.
Prik en masse huller i appelsinen og læg den i et glas. Tilsæt de øvrige ingredienser og lad det trække i ca 4 uger. Sies og fortyndes evt efter smag.

Anis snaps
Tørrede anis og snaps trækker i 7 dage eller mere og fortyndes.
Dejlig snaps med lakridssmag. God til silden.

Dild snaps
En håndfuld dild og snaps trækker i en uge, filtreres og fortyndes.
En fin snaps til Silden

Rønnebær Snaps
Dæk rønnebærrene med snaps og lad den trække i en 14 dages tid.
Snapsen skal fortyndes til farven er lys.

Slåen Snaps
Slåenfrugter er små sure og beske, men når de har fået frost bliver de sødere. Du kan evt lægge dem i fryseren et par dage for at frembringe dette.
Frugterne skal udtrækkes på snaps mindst 4 måneder, gerne mere, hvorefter essensen fortyndes meget.

Jordbær snaps
Et halvt glas jordbær (gerne skovjordbær) og snaps trækker i 7 dage, gerne mere.
Krydder evt. med honning eller put en stang vanille i fra start.

Hindbær eller brombær snaps
150 g bær og ½ flaske snaps trækker i 2-3 måneder. Filtreres og fortyndes efter smag.
Man kan også bruge ½ af hver type bær.
God til ostebordet.

Blomme Snaps
Modne blå blommer og snaps trækker i 14 dage. Prik lidt huller i blommerne. Fortynd evt efter smag.

Kirsebær Snaps
2 dl sure kirsebær og snaps trækker 2 måneder. Giver en flot og meget fyldig, syrlig bitter smag

Solbær Snaps
350 g solbær, 150 g sukker og vodka trækker i et par uger. Glasset rystes jævnligt så sukkeret fordeles. Filtreres og er klar

Mosebryg
1 håndfuld lyngknopper, 100 porseblade, 4 klaser rønnebær (i fryser 1 døgn) og 1 flaske vodka. Trækker i 3 døgn, filtreres og er klar.

Lyng Snaps
Afpillede blomster og snaps trækker i 3 dage og sies.

Valnødde snaps
Brug grønne nødder. Skæres i mindre stykker og trækker i 1-2 år.

Enebær snaps
De blåsorte enebær og GIN trækker i 14 dage.

Mynte Snaps
Blade, skud og blomster kan bruges. Trækker 1 uge. og sies.

Eg snaps
Agern, ege-knopper og snaps trækker i 4-6 måneder. Sies og smag. Lidt lige som Cognac

Peber snaps
10 sorte peberkorn dækkes med snaps og trækker en måned.
Kaldes "Kuskeslagsbjesk" Den giver god varme i kroppen, specielt god her i den kolde tid.
Fisherman´s friend snaps
1-2 poser Fisherman´s friend trækker med vodka til alt er opløst. Er god til at lindre forkølelsen og give varmen i en kold tid.
Man kan også bruge andre typer bolcher fx. Tyrkisk Peber, mynte... ja din smag sætter grænsen

Pære Snaps
Skær pærerne i stykker og put det i et glas. Tilsæt sukker (ca 1½ dl til 500 g pærer), en kanelstang, lidt koriander og vodka. Trækker i 3 uger. Filtrer og smag evt til med mere sukker, kanel eller frugt. Skal stå yderligere 3 uger. Filtreres og er klar.

Kantarel snaps
En lille protion kantareller renses og lægges i et glas med snaps. Trækker 7 dage. Sies.
Kantarellen smager ikke godt rå tilstand, men under tilberedningen ændre smagen sig markant til at blive et aromatisk og velsmagende bekendtskab. Den rå kantarels grimme smag er med til at holde orme og snegle på lang afstand, derfor finder du sjældent kantareller der er beskadigede. Kantareller rengøres bedst med en skarp kniv og en lille børste, brug helst ikke vand til at rengøre dem med, hvis du kan undgå det.

Generelt kan man sige at:

· Brug altid neutral snaps (max. 40%)

· Pluk aldrig i vejrabatter og markskel, bensin os og sprøjtemidler smager

· Træk aldrig på planter du ikke kender

· Husk etiketter med navn og dato m.v. på dine flasker

· Præsentere altid dine bittere og dramme i smukke flasker og glas

· Server altid din bitter ved stuetemperatur og nyd den langsomt

· HUSK – det er smagen, ikke rusen, du søger

· Hæld aldrig en mislykket bitter i vasken, du finder altid en, der kan lide den

· Lyt til ”eksperterne”, men følg dit eget hoved og dine egne smagsløg

Generelt kan man sige om trækketiden at:

Friske blade (dild, kørvel, pors, citronmelisse, mynte, etc.) har en trækketid på ca. 4-6 dage.

Friske blomster (perikon, hyldeblomster etc.) har en trækketid på ca. 6-8 dage.

Rødder (tormentilrod, febernellikerod, kørvelrødder etc.) har en trækketid på ca. 2 uger.

Friske "bløde" bær (hindbær, brombær, jordbær etc.) har en trækketid på ca. 2-3 måneder.

Frosne bær optøs i Brøndums Snaps og har en trækketid på ca. 2 måneder.

Friske "hårde" bær (kirsebær, rønnebær, slåen etc.) har en trækketid på 4-12 måneder.