Julemiddagen

Udskrifts-venlig side

- Flæskesteg
- Rødkål
- Brunede kartofler

Flæskesteg                                                                                      

2 kg Mellem-svinekam
2 tsk Salt
Lidt pebber

3 Laurbærblade
2-4 hele Nelliker

Stegen ridses dybt og lægges med sværen ned i bradepanden, der stilles i forvarmet ovn ved 160°. 
1 liter kogende vand hældes ved. Stegen koger i vandet 20 min. Den lægges derefter på ovnristen over bradepanden med sværen op og drysses med salt. Der kan stikkes laurbærblade og nelliker ned i sværen. Det giver kødet en pikant smag. Vandet skal blive i bradepanden. Stegen skal ikke dryppes. 
Den steges derefter 1½ time ved 160°, hvorefter skyen hældes fra. Stegen brunes ca. 15-20 min. ved 250° for åben ventil eller ovndør, til sværen er sprød. Under grill bliver sværen sprød og bobler på få min. Skyen jævnes til sauce, tilsættes kulør og smages til.
Ved stegning i stegepose film, stegeos eller ildfast fad, undgås stegeos og fedtet ovn

Et gammelt husråd!
Få sprød flæskesvær hver gang - gnid sværen med eddike inden stegningen (evt. med en bagepensel)

[Til toppen]

Brunede kartofler                                                                                                                         

Ingredienser (4-6 pers)
1 kg små kogte pillede kartofler 
4 spsk sukker
40 g smør

Brug gode faste kartofler. Kog dem i god tid, så de er helt kolde. Brus kartoflerne over med koldt vand, og lad dem dryppe godt af. Drys sukkeret på en stor pande, og varm op, til det er helt smeltet og lysebrunt. Kom smørret på, og rør, til det er godt blandet. Kom kartoflerne på, og ryst panden, til karamellen er godt fordelt. Varm dem igennem ved svag varme. Ryst panden jævnligt. Bliver karamellen for fast, tilsættes lidt vand.

Tips
Kom lidt god rødvin i det brunede sukker, og kog det ind inden kartoflerne kommer på.
Istedet for sukker kan man varme brun sirup op til det skummer og tilsætte kartoflerne. Når kartoflerne er tilpas brune, er de færdige. Nemt og bekvemt.

  [Til toppen]

Rødkål                                                                                              

1 kg Rødkål
2 Æbler
25 g Margarine 
½-1 dl Eddike
25 g Sukker
2 tsk Salt
1 dl Sød ribssaft

Kålen snittes fint, blandes med revet æble og lægges i gryden med smeltet margarine, eddike og salt.
Kålen koges ca. 1 time, smages til med sukker og ribssaft. 
Tilsæt evt. lidt smør eller fedt, for at gøre den blank.